Почетна

Основна школа „Дринка Павловић“ налази се у центру Куршумлије, средишта средњевековне државе Немањића, смештене данас у живописном брдовитом окружењу у близини магистралног пута Ниш-Приштина, на готово једнакој удаљености од та два града.Прва основна школа у Куршумлији основана је одмах по ослобођењу Топлице од Турака 1878. године. Школа је почела са радом у једној приватној кући. Године 1905. сазидана је прва школа, која је са мањим прекидима радила и током Првог и Другог светског рата. Током Другог светског рата она постаје шесторазредна, а после ослобођења осморазредна. Настава се одвијала у више објеката, све до 1955. године, када је за рад отворена данашња школска зграда основна школе “Дринка Павловић“

Као школа са дугом традицијом, за све време свога постојања била је расадник младих талената, који су касније, кроз средњу школу и високо образовање показали запажене резултате.

Из клупа наше школе изашли су и касније стасали многи надалеко познати лекари, професори, инжењери, судије, и учитељи, који су и сами били ђаци ове исте школе, а сада су опет у њој у другој улози- оној најплеменитијој: улози васпитања и образовања младих нараштаја.

У данашње време, школа се, као и читава заједница у којој се налази, бори са великим проблемима- дугогодишњом депопулацијом и одсељавањем становништва, девастацијом општине, привредних капацитета и одливом кадра- свим оним проблемима, који тиште и већи део Републике Србије, али који су овде, на југу и у близини административне линије са Косовом и Метохијом, посебно изражени.

Школа и запослени, који у њој раде, међутим, налазе снаге да и даље опстају и постижу запажене резултате у раду са децом. Дугогодишњи показатељи говоре о томе да је успех ученика на високом нивоу. Школа има веома велики проценат заступљености високо стручног кадра. Њихов рад са децом обухвата, поред редовних, и широку лепезу додатних ваннаставних активности, којима је обухваћен велики број наших ученика. Посебно се истичу активности наших ученика на такмичењима свих нивоа, на којима се постижу видни успеси. Школа годинама уназад има учеснике на државним-републичким такмичењима. 

Школа има веома добру сарадњу са осталим образовним установама и другим институцијама у оквирима локалне заједнице и округа.

Наша школа се посебно труди да негује сарадњу са родитељима својих ђака на обострано задовољство.

У свом саставу школа данас, поред матичног објекта, који се налази у самом граду, има и 6 издвојених одељења: два осморазредна у Грабовници и Косаничкој Рачи, и четвороразредна у Богујевцу, Мердару, Рудару и Добром долу.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *