16. НОВЕМБАР – ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ

Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у светским културама, наша форма изражавања и начин да будемо људи. Она је заснована на знању, отворености, комуникацији и начину мишљења и уверењу. Толеранција је доследно поштовање људских права. Бити толерантан не значи толерисање социјалних неправди, одбацивање или слабљење туђих уверења. То значи бити слободан, чврсто се држати својих уверења и  прихватати уверења других, различитих. Толеранција значи да не подлежемо љутњи и жељи да повредимо другога. Негативна уверења  можемо имати само према ономе што је неко учинио, односно према чину, али не и према особи која је то учинила. Треба да сачувамо мир, јер само тако можемо видети последице својих одлука а свакако миран разум је м

У времену када је повећан ниво нетолеранције и вршњачког насиља важно је говорити о значају толеранције и поштовању различитости, неговању стрпљивости, разумевања и емпатије према другима. У оквиру Ваннаставних активности у одељењу 4/3 ученици су са својом учитељицом Танкосавом Милановић обележили Међународни дан толеранције 16. новембар. Ученици су износили своје мишљење о томе шта је толеранција, наводили речи које их асоцирају на овај појам, попуњавали анкете о томе колико су толерантни према особама у свом окружењу, играли игру кроз коју су развијали међусобно поверење, повезаност и сарадњу и замишљали себе у одређеним ситуацијама у којима је требало препознати осећања других, показати разумевање за њих и навести начин како помоћи особи која се налази у непријатној ситуацији.

Закључак ученика је да и деца и одрасли треба заједно да поштују и уважавају различитости у мишљењима, ставовима, обичајима, културама, религији, физичком изгледу, образовању, начину изражавања и слично.ного користан да бисмо могли да водимо свој живот  и решавамо проблеме.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *